Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/home/klient.dhosting.pl/doublem/klienci/restopini/wp-content/plugins/wpdiscuz/themes/default) is not within the allowed path(s): (/home/klient.dhosting.pl/doublem2/domeny/restopini.pl/:/home/klient.dhosting.pl/doublem2/.tmp/:/demonek/www/public/bledy.demonek.com/:/usr/local/lsws/share/autoindex:/usr/local/php/:/dev/urandom:/opt/alt/php81/usr/share/pear/:/opt/alt/php81/usr/share/php:/opt/alt/php81/) in /home/klient.dhosting.pl/doublem2/domeny/restopini.pl/wp-content/plugins/wpdiscuz/forms/wpdFormAttr/Form.php on line 140
Brak komentarzy

Rogale Świętomarcińskie

Historia pieczenia rogali zrodziła się w 1891 roku, gdy proboszcz parafii św. Marcina, Jan Lewicki, zaapelował do wiernych aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. W przekazach kościelnych św. Marcin był znany ze swojej dobroci i pomocy biednym. Jak głosi legenda pewnego dnia odwiedzając wiernych na swoim białym koniu zgubił podkowę, którą podniósł miejscowy cukiernik i wzorując się jej kształtem uformował ciasto z migdałami. Gdy rogale były upieczone  – pamiętając o intencjach świętego  – rozdał je potrzebującym.
Pierwsze wzmianki o kształcie rogala pochodzą jeszcze z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z ciasta zawijanego w bawole rogi.

Obecny na wspomnianej  mszy jeden z cukierników Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby upiec rogale. I tak Rogale Świętomarcińskie trafiły na poznańskie ulice, gdzie bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Rogale cieszyły się takim powodzeniem, że zwyczaj wypieku w 1901 roku przejęło Stowarzyszenie Cukierników.

Możliwość wypieku Rogali Świętomarcińskich jest  chlubą i wyróżnieniem poznańskich cukierni. Specjalny certyfikat  Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, , Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania, zobowiązuje cukierników do wypiekania rogali według tradycyjnej receptury i użycia składników najwyższej jakości – półfrancuskiego ciasta, białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Od kilku lat Unia Europejska także certyfikuje Rogale Marcińskie jako produkt regionalny Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.

Clou rogali to wyjątkowe ciasto i masa z białego maku. Biały mak jest odrobinę delikatniejszy i bardziej szlachetny niż popularny niebieski. Biały mak, zwany azjatyckim, ma słodszy smak. Bogaty jest żelazo, fosfor, potas i sód. Działa kojąco na układ pokarmowy, ponadto ma działanie przeciwbólowe, przeciwkaszlowe i przeciwgorączkowe.

Popularność rogali Świętomarcińskich dawno przekroczyła nie tylko granice Poznania, ale i całego województwa wielkopolskiego. W naszym mieście od kilku lat też możemy delektować się smakiem wyjątkowych w tym dniu rogali, choć należy pamiętać, że te oryginalne Świętomarcińskie spotkamy tylko w wyselekcjonowanych cukierniach poznańskich, u nas delektować możemy się podobnymi o nazwach : marcińskie lub niepodległościowe.  Po rodzinnym, świątecznym obiedzie do kawy i pogaduch rogale….

Najpopularniejsze
Zapisz się do mojego newslettera
Kategorie
Archiwum
Życie

Podobne wpisy

0 0 głosy
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Zobacz wszystkie komentarze