Brak komentarzy

Domowe cappucino

Wszyscy chcąc-nie chcąc spędzamy więcej czasu w domu. Mało tego, zanosi się, że kilka następnych dni, a może i tygodni upłynie nam w podobnym klimacie. Do tego pozamykane kawiarnie, kawa zalewajka już nie smakuje tak samo. Wszystko zdaje się być do bani.
A co, gdyby z kawy zrobić małą celebrę, najprzyjemniejszy moment dnia?
Ja jestem mocno na tak! Pragnę, aby coś lekko mnie pobudziło i postawiło na nogi, a jednocześnie było po prostu przyjemnością, chwilą kiedy moje myśli polecą tylko w dobrą stronę.
Poprosiłam Michała i Agatę z Powidoków, żeby poratowali w tej domowej kwarantannie.
Michał, twierdzi, że z domowym cappuccino, każdy stanie się bohaterem w swoim domu. Oddaję zatem mu głos (a w zasadzie pióro, a w zasadzie klawiaturę i ahoj przygodo!)
W tym wyjątkowym czasie, kiedy należy siedzieć w domu, wytłumaczymy jak z wykorzystaniem kilku prostych urządzeń zrobić cappuccino z pyszną pianką. Dodatkowo, jeśli poćwiczysz nad sposobemwylewania mleka możesz nawet zaskoczyć wszystkich pięknym latte artem np. sercem lub tulipanem.
Cappuccino jest jednym z najpopularniejszych napoi na bazie kawy. Każdy miłośnik kawy zna to zacne połączenie pysznej deserowej kawy z rogalikiem na śniadanie. Wraz z wiosną poranki są coraz bardziej łaskawe w promienie słońca, skorzystaj z tego i umil swój dzień własnoręcznie przygotowaną kawą.
Nazwę „cappuccino” zawdzięcza Zakonowi Kapucynów, a dokładnie kolorowi ichtunik, który był orzechowy, niczym kawa z mlekiem.Mnisi nieśli dobro najuboższym, dostarczali im chleb i kawę. Współcześnie do zrobienia dobrego cappuccino używamy wynalezionego w latach 50. XX wieku spieniacza do mleka. Dzięki temu wynalazkowi możemy cieszyć się cappuccino z pyszną, mleczną pianką, która czyni go doskonałym napojem deserowym. Idealne połączenie wyrazistej czekoladowej kawy z słodkim, kremowym mlekiem. Dobrze smakuje do deseru jak i samodzielnie. Do dzieła!

Cappucino … 3…2…1… czas start!

Bazą naszego cappuccino jest oczywiście kawa! Polecamy wybieranie ziaren wysokiej jakości o profilu czekolady deserowej, nutach orzechów, wanilii, rodzynek czy karmelu od lokalnych producentów. Na naszym rodzimym rynku mamy wiele palarni i mikropalarni, które sprowadzają ziarno z małych plantacji i wypalają je na miejscu. Efekty ich pracy są wyjątkowo dobre! Na co dzień przy wyborze kawy służymy pomocną radą w kawiarni. Warto cieszyć się smakiem każdej filiżanki, a nie pić ją jedynie z przymusu i pobudzenia kofeinowego. Te czarne, zwęglone i oleiste w dotyku ziarenka, które smakują asfaltem, dymem i popiołem koniecznie trzeba zastąpić jaśniej wypalonymi, które są o wiele smaczniejsze. Jeśli w kuchni masz młynek do przypraw i thermomix to używaj ich do tego, do czego są dedykowane. Nie wrzucaj do nich kawy! Roztrzaskają ziarno, ale go nie zmielą. Zasadnicza różnica. Zachęcamy do zakupu młynka dedykowanego kawie, jeśli lubisz pić ten czarny napój, bardzo szybko docenisz tą inwestycję. Najlepszy napar jest ze świeżo zmielonych pestek, ponieważ wtedy ma najwięcej aromatów. W innym przypadku w kawiarni, w której kupujesz ziarno, nie powinno być najmniejszego problemu, aby ją zmielić.
Do przygotowania cappuccino potrzebujesz mleka. Najlepiej użyć tłustego, które po spienieniu będzie kremowe i aksamitne. W tym celu możesz wykorzystać mleko 3, 2%, a w roślinnych wersjach doskonale sprawdza się owsiane Oatly lub kokosowo-ryżowe Natumi.
Do przygotowanie kawy potrzebujesz french pressa, czyli takiego szklanego dzbanka z tłokiem, który zakończony jest metalową siatką. W nim zrobimy nasze domowe espresso, jak i spienimy mleko. Należy podgrzać mleko, więc przyda się garnuszek na kuchenkę lub mikrofala.

Do dzieła!

 
Przygotowania rozpoczynamy od wstawienia wody na kawę. W Koszalinie mamy dobrą kranówkę, ale zawsze możecie ją dodatkowo przefiltrować lub odwiedzić z butelką kawiarnię Powidoki gdzie dostaniesz ją z systemu odwróconej osmozy. Dzięki tej wodzie będziesz mógł/mogła cieszyć się jeszcze smaczniejszym naparem kawy lub herbaty.
Przepis jest przygotowany na jedną osobę, jeśli chcesz przygotować dla większej ilości osób to po prostu przemnóż recepturę.
Odmierz 20g kawy na 100 ml wody, zalej zagotowaną wodą, ale nie wrzątkiem.Odczekaj 3 minuty na zaparzenie. Użyj tłoka i przelej napar do filiżanki. W tym przepisiechcemy przygotować silny w smaku napar, który będzie wyczuwalny po zalaniu mlekiem, dlatego stosujemy takie proporcje.
Kiedy mamy już przygotowaną bazę do naszego cappuccino należy jeszcze tylko spienić mleko. W zależności od filiżanki lub smaku jaki chcesz uzyskać możesz regulować ilość użytej cieczy. My do cappuccino wykorzystamy 200 ml mleka.
Odmierz 200 ml mleka, które wlej do garnka i wstaw na kuchenkę. Podgrzej do osiągnięcia ok. 70 stopni. Następnie przelej do naszego french pressa, który wcześniej został oczyszczony z resztek po kawie, najlepiej w okolicach 40% pojemnika. Włóż tłok z sitkiem i przez ok. 15 sekund napowietrzaj. Ruszaj intensywnie góra-dół na poziomie mleka.  Wyciągnij tłok, „poleruj” czyli zakręć dzbankiem, aby mleko nabrało połysku.
Przelej spienione mleko do wcześniej przygotowanej filiżanki z kawą. Warto zwrócić uwagę na pianę, z czasem mleko będzie się rozwarstwiać, dlatego trzeba je bezzwłocznie rozlać. Pamiętaj, że możesz decydować o stopniu napowietrzenia poprzez intensywność i czas pracy tłokiem. Kiedy nabierzesz wprawy będziesz mógł zacząć malować wzorki. Powodzenia!
Przesyłacie w wiadomości prywatnej lub komentarzach zdjęcia swoich cappuccino.
Jeśli macie więcej pytań lub coś pozostaje niejasne czekamy na pytania.
Wpis ten powstał we współpracy z Kawiarnią Kawiarnia Powidoki
Najpopularniejsze
Zapisz się do mojego newslettera
Kategorie
Archiwum
Kawiarnia, Wyróżnione, Życie

Podobne wpisy

0 0 głosy
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Zobacz wszystkie komentarze